PekkaShemeikka Eurooppa on tunteen asia.

Ilmastopolitiikka on tie uuteen talouteen

Ilmastonmuutos pakottaa ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa laskemaan luonnolle sen todellisen hinnan taloudellisessa päätöksenteossa. Vaikka tämä on pakko, se on myös mahdollisuus.  Matalahiilinen ja resurssitehokas kiertotalous mahdollistaa talouden vallankumouksen. Toisen jäte on toisen raaka-aine, jolloin muita raaka-aineita tarvitaan vähemmän. Tämä kaikki synnyttää uutta kestävää liiketoimintaa.

Olen toiminut viimeiset kaksi vuotta Arktisen neuvoston kestävän kehityksen työryhmän puheenjohtajana. Avasimme ryhmässämme Suomen kaudella ensimmäistä kertaa Arktisen neuvoston historiassa keskustelun ympäristön ja talouden kestävästä yhdistämisestä.  Erityisesti herkillä arktisilla alueilla tulee estää lyhyen aikavälin kontrolloimaton voitontavoittelu.

Suomalaisyritykset ovat SITRA:n johdolla kehittämässä kiertotaloutta ja olemme vieneet keskustelun EU:n komissioon. Muutoksen haaste on niin valtava, että koko EU tulee mobilisoida ja sen tulee toimia uuden ilmastoajan kansainvälisenä johtajana nyt alkavalla uudella viisivuotiskaudella 2019-2024.

Kiertotalouden vaatima teknologia on jo olemassa. Digitalisaatio mahdollistaa ensimmäisen kerran historiassa kuluttajan ja tuottajan reaaliaikaisen yhteydenpidon. Reaaliaikainen yhteydenpito mahdollistaa kulutuksen minimoinnin kulloistenkin tarpeiden mukaan esim. energiassa eri vuorokauden aikoina.

Uudella ilmastoajan taloudella tulee luoda uusia valinnanmahdollisuuksia myös kuluttajille. Jos vaikka kaikissa kaupan hyllyissä olevissa tuotteissa olisi CO2-merkki, kuluttaja voisi ottaa päästöt huomioon kaikissa valinnoissaan. Käytännössä päästöjä on hankala laskea tuotteiden ja palveluiden koko elinkaaren ajalta. Mutta onhan elintarvikepakkauksissakin kalori- ja ravintoainemerkinnät.

Kotimaisen liikenteen ja energian päästöjen lisäksi ilmastokeskustelu on siirtymässä Suomessa pikkuhiljaa kohti kaiken tuonnin piilevää ilmastokuormaa. Kansainvälisessä kaupassa on korkea aika miettiä myös hiilijalanjäljen pienentämistä.

EU on 500 miljoonan asukkaan valtava talousalue. Koulutetun väestönsä avulla sillä on ainutlaatuiset mahdollisuudet uuden kansainvälisen kestävän talouden edelläkävijäksi. Europarlamentti on jo osoittanut, että se voi kirittää muita instituutioita ilmastodiplomatiassa tai Arktisessa yhteistyössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset