PekkaShemeikka Eurooppa on tunteen asia.

Euroopan suurin ajatushautomo

Euroopan parlamentti on tuttu lainsäätäjä. Keskustelun kehtona se on vähemmän tunnettu.

Aikanaan seitsemän vuotta EU-parlamenttia seuranneena ei voi välttää ajatusta, kuinka valitettavaa on, että niin harvat näitä keskusteluja kuulevat. On totta, että paikalla on yleensä vain kourallinen meppejä ja on totta, ettei paikalla olevilla ole aina uutta sanottavaa. Ne, jotka puhuvat ovat kuitenkin yleensä tosissaan. Argumentoinnin taso vaihtelee, mutta joukossa on aina syvää asiantuntemusta ja pitkän aikavälin näkemystä. Kaikesta ei tarvitse olla puhujien kanssa samaa mieltä, mutta useat puhujat pakottavat kuulijat analyyttiseen pohdintaan.

Tämän päivän kansalaisten kohtalonkysymyksiä ovat globalisaation ja ilmastonmuutoksen kääntäminen mahdollisuuksiksi. Se ei ole mahdollista ilman luovaa ajattelua. Euroopan parlamentti on ainutlaatuinen kehto kunnianhimolle, ideoinnille ja väittelylle kysymyksistä, jotka eivät ole vielä kypsyneet lainsäädäntöesityksiksi.   

Euroopan unioni on rohkeiden ihmisten ja ajatusten historiaa. Toisen maailmansodan savuaville raunioille kehiteltiin ennakkoluuloton järjestelmä terästeollisuuden ylikansallisesta valvonnasta. Tästä sodat estävästä valvonnasta kehittyi Euroopan yhdentymisen moottori, EU:n komissio.

Kun Suomessa esityksen uudesta lainsäädännöstä tekee Suomen hallitus, EU:ssa sen tekee EU:n komissio. Kun Suomessa lainsäädännöstä päättää eduskunta, EU:ssa siitä päättävät EU:n jäsenvaltiot ja EU:n parlamentti yhdessä. Suomenkin kansallisesta lainsäädännöstä valtaosa perustuu tähän jäsenvaltioiden ja europarlamentin yhteistyöhön lainsäädännössä.

Europarlamentin merkittävä asema lainsäätäjänä on harmittavasti jättänyt pimentoon europarlamentin roolin ”Euroopan suurimpana ajatushautomona”.  Lainsäädäntöön, budjettivaltaan ja kansainvälisiin sopimuksiin liittyvien mietintöjen lisäksi europarlamentissa laaditaan valtava määrä mietintöjä parlamentin jäsenten itsensä valitsemista aiheista. Näillä mietinnöillä luodaan Euroopan tulevaisuutta. Europarlamentti on eräänlainen ”EU:n ajatusten koekeittiö”.

Europarlamentin työ perustuu kansallisten parlamenttien tavoin edustajien työhön valiokunnissa. Suomen eduskunnasta poiketen mietintöjä laativat kuitenkin yksittäiset europarlamentin jäsenet. He keräävät asiantuntemuksensa ympärille oikeat ihmiset kansallisuuksista riippumatta ja parlamentin eri ryhmistä. Lopputuloksen ratkaisee mietinnöstä vastuussa olevan edustajan asiantuntemus, neuvottelukyvyt ja visionäärisyys. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Parlamentin mietinnöistä runsas kolmasosa on ei-lainsäädännöllisiä parlamentin jäsenten niin kutsuttuja oma-aloitemietintöjä. Suomen hallitusta vastaava EU:n komissio ei ole vielä tuottanut näihin liittyviä lainsäädäntöesityksiä. Mikäli yksittäinen euroedustaja kokoaa riittävän painavan mietinnön vaikkapa CO2-merkintöjen käyttöönotosta kuluttajille tuontituotteissa, tämä voi muotoutua osaksi komission tulevien vuosien lainsäädäntöesityksiä.

Oma-aloite -mietintöjä on laadittu europarlamentissa viime vuosina esimerkiksi ilmastodiplomatiasta, talouden kestävästä rahoituksesta tai EU:n arktisen politiikan tulevaisuudesta. Oma-aloite -mietinnöistä väitellään antaumuksella täysistuntosalissa ja sitä ennen valiokunnissa ennen tekstien hyväksymistä lopullisina, ei-lainsäädännöllisinä päätöslauselmina.

Eurooppa johtaa kansainvälistä keskustelua monilla politiikan alueilla kestävästä kehityksestä laaja-alaiseen turvallisuuspolitiikkaan. Europarlamentti on kansalaisilleen todellinen ajatushautomo ja väittelyn kehto. Siellä kohtaavat järki ja tunne, keskenään erimieliset ja samanmieliset eurooppalaiset poliittiset ryhmät, jäsenvaltiot ja EU:n komissio. Europarlamentti on Suomellekin todellisen väittelyn, vaikuttamisen ja uuden politiikan sydän! Eurooppa on demokratian ja tunteen asia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Harvoin näkee näin selkeää selostusta meille tärkeästä EU:sta.

Käyttäjän PekkaShemeikka kuva
Pekka Shemeikka

Kiitos palautteesta! Yhteinen unionimme kaipaa kyllä popularisointia. Se voisi itsekin sitä helpottaa. Ulospäin ja kansalaisiin päin EU:n pitäisi puhua yhdellä äänellä, ei niinkään erillisten instituutioiden äänillä. Muutama muu kirjoitus vielä nettisivuillani.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset