PekkaShemeikka Eurooppa on tunteen asia.

Eduskuntavaaleista EU-vaaleihin: vastakkainasettelua vai yhteistyötä

Suomen eduskuntavaalien tulosta voi lukea kolmen eri suunnan voittona. Näistä kaksi edustivat tyytymättömyyttä ja yksi tyytyväisyyttä. Mielenkiintoinen voittajien kolmio.

Suurin voittaja oli punavihreä oppositio SDP:n johdolla, joka halusi vähentää sosiaalista turvattomuutta ja nopeuttaa toimia ilmastonmuutosta vastaan. Toinen voittaja, perussuomalaiset olivat myös tyytymättömiä, mutta he tarjosivat äänestäjille uudistusten sijaan jarruttamista ja käpertymistä sisäänpäin. Kokoomuksen torjuntavoitto osoitti, että eriarvoisuuden tunteista huolimatta paljon on myös niitä, jotka ovat tyytyväisiä nykyiseen politiikkaan. Keskustan vuoro oli hävitä äänet tälle kärkikolmikolle.

Vaalitulos eli tyytymättömien kaksikolmasosaa kuvastaa syvää tyytymättömyyttä yhteiskunnan nykysuuntaa kohtaan toteutuneesta talouskasvusta huolimatta. Punavihreiden ja perussuomalaisten ehdottamat lääkkeet eroavat täysin toisistaan, mutta yhteistä on huoli siitä, minkä koetaan jäävän globalisaation jalkoihin.

Suomen vaalitulos käy hyvin yhteen yleiseurooppalaisen polarisaation kanssa. Perinteiset poliittiset voimat pirstaloituvat suurista keskisuuriksi, laidat vahvistuvat samalle tasolle. Jos tätä muutosta yrittää analysoida perinteisellä oikeisto-vasemmisto -kehikolla, ei pääse oikein mihinkään.

EU-yhteistyö on eräänlainen positiivisen yhteistyön laboratorio maailmassa. Kolmen viikon päästä yli 500 miljoonalla ihmisellä on mahdollisuus äänestää uudesta parlamentista. Myös siellä päätetään mihin suuntaan jatketaan – yhteistyön vai vastakkainasettelun. Yhteishenki vaatii, että kaikkia kuunnellaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset